среда, 12 ноября 2008 г.

Orelid Tallinnas

Orel on muusikainstrument, mis tekitab heli õhu voolu juhtimisega läbi erineva suurusega puidust või metallist vilede. Orelil võib olla 1-5 klaviatuuri, ehk manuaali. Orelid eristatakse ehitusviisi, ehk traktuuri järgi mehaanilisteks, pneumaatilisteks ja elektrioreliteks.
Oreleid kasutatakse peamiselt kontserdisaalides ja kirikutes.
Tallinna Niguliste kirik on hilisgooti sakraalarhitektuuri stiilis kirik Tallinnas. Kirik on pühitsetud kaupmeeste ja meresõitjate pühakule Nikolausele.
Alates 1984 tegutseb Niguliste kirik muuseum-kontserdisaalina, kus eksponeeritakse Eesti Kunstimuuseumi vana kunsti kollektsiooni ning korraldatakse korrapäraselt orelikontserte.



Tallinna Oleviste kirik on kirik Tallinna vanalinnas (Lai tänav 50), mida praegu kasutab Tallinna EEKBL Oleviste Kogudus. Seal korraldatakse orelikontserte nagu Niguliste kirikuses.



Oleviste kiriku orel ehitati peale 1820. aasta tulekahju järgset kiriku taastamist ja sai valmis 1842. aastal. Pilli valmistas firma E.F.Walcker Saksamaal. Orel oli mehhaanilise traktuuriga, 3 manuaali ja 2 pedaaliga, 65 registrit. 1914. aastal võttis sama firma ette selle oreli uuendamise. Augusti alguses puhkenud 1. maailmasõja tõttu jäid aga tööd pooleli ja peale sõja lõppu ehitati üles vaid pool esialgu planeeritud mahust. Orelil on kolm manuaali ja pedaal. Planeeritud 74. registrist on olemas 39. Täielikult puuduvad viled ja tuulepõhjad 1. manuaalis.



Jaani kiriku orelist
1867. aasta jõuludeks valminud Jaani kiriku esimese oreli ehitas 1869. aastal tuntud Eesti orelimeister Gustav Normann. Mehhaanilise traktuuriga orelil oli 39 registrit.1905.a. Jaani kiriku organistiks saanud orelikunstnik August Topmann alustas peatselt kampaaniat selle oreli moderni­seeri­miseks. Oreliehituskunstis oli 19. sajandi lõpus tarvitusele võetud uus klahvi jõuülekandeviis, kus ülekanded klahvist vileventiilini ei toimunud enam mehhaani­liselt, vaid õhuga - pneumaatiliselt.



Комментариев нет: